Student center

BIG Selected to Design New Johns Hopkins University Student Center

BIG was selected by Johns Hopkins University to design the Hopkins Student Center, or “The Village”. The project will be an open, modern and welcoming facility that will serve as a center of social engagement for all members of the Hopkins community.

The 150,000 square foot building will include relaxation and socializing spaces, creative and performing arts spaces, student resources and support spaces, lounges, a digital media center, a performance space that can accommodate 200 people and a dining room that connects directly to a new plaza along Charles Street.

The Village will be strategically located on campus at the intersection of 33rd and Charles streets and is designed as a central living room surrounded by a collection of spaces tailored to the needs of the Hopkins community. It will transform the area into a hub that acts as a natural gateway connecting Charles Village and the more than 3,500 Hopkins students who live in the neighborhood, to the heart of the Homewood campus.

Upon entering The Village, visitors will be greeted with a cascading interior landscape of dining, performing, relaxing and socializing. The solid wood structure will provide a warm and acoustically comfortable environment filled with natural light that filters between the photovoltaic panels of the roof.

The outdoor green space of the Village with the students

The interior landscape includes a group of flexible spaces that open into four rejuvenated public spaces: an event-driven common space, the shaded walkways of the grove, an entrance plaza at 33rd Street, and a new food market and a place to the south. A new central square will also be included and can accommodate temporary exhibitions or performances, vendors and food trucks.

The Hopkins Student Center is scheduled to begin construction in the spring of 2022 and is expected to be completed by the fall of 2024. BIG is teaming up with Shepley Bulfinch (Architect of Record), Rockwell Group (interior design) and Michael Van Valkenburg Associates ( landscape design) on the project.

The Cascading Interior Levels of the Solid Wood Village

The Village dining room with the students

The Village's modular lounge area

Outside the village at night